Premazivanje voćaka vapnom

U kontinentalnim uvjetima, u jesen, tokom zime i proljeća često imamo sunčane dane koje prate hladne noći i jutarnji mrazevi. Nakon niskih noćnih temperatura, jutarnje i dnevne zrake sunca naglo zagrijavaju deblo, koje je tamne boje i dodatno privlači svjetlo. Uslijed toga dolazi do širenja dubljih dijelova tkiva, a koje ne prati širenje kore, te ona puca. Tkivo koje se nalazi između drva i kore, ksilem, a služi za provođenje hranjivih tvari od lista u korijen, je povrijeđeno, nastaju rane koje napadaju patogene gljive. Ako se to dogodi rane treba ostrugati sve do zdravog tkiva, a zatim ih premazati gustom otopinom modre galice ili voćarskim voskom koji će pomoći njihovom zacjeljivanju.

Da bismo spriječili naglo zagrijavanje, a time i pucanje kore, debla voćaka premazujemo vapnom i to upravo sada u jesen.

Recept:

  • 5 kg gašenog vapna,
  • 0,5 kg močivog sumpora( Sumpor SC ili Chromosul.),
  • 0,5 kg kuhinjske soli.

Dodati vode po potrebi da smjesa bude žitka i lako maziva, te ju pustiti da odstoji do idućeg dana (12-24 h), kada premazujemo deblo četkom ili većim kistom.

Močivi sumpor uništava štetne gljivice na kori i odbija štetnike, sol daje ljepljivost smjesi, a vapno bojom odbija zrake sunca. Debla voćaka premazati od zemlje pa sve do skeletnih grana. Neke voćne vrste su osobito osjetljive na mrazopuc, kao npr. marelice, pa je poželjno premazati i skeletne grane, a osobito račvišta.

Premazivanjem voćaka vapnom, spriječili smo pucanje kore, pridonijeli estetskom izgledu voćnjaka i uništili neke prezimljujuće oblike štetnika.

Sredstva za premazivanje voćki

Na tržištu se može naći gotovi pripravci za premazivanje pojedinih stabala.

Isto tako valja napomenuti da sličan problem uočavaju vinogradari, pucanje cijelih čokota po dužini, uslijed naglog zagrijavanja. Naravno da bi bijeljenje čokota pomoglo, ali iziskuje veliki trošak. Mlade čokote valja zaštititi postavljanjem zaštitnog tuljca, koji sprečavaju mrazopuc, a ujedno predstavljaju zaštitu od zečeva i drugih štetnika.

/ Anica Benger, dipl.ing.polj.

Ostali savjeti