Čuvanje jabuka nakon berbe

Ovogodišnja berba jabuka dobrim je dijelom završena, a beru se još samo kasne sorte. Nakon što ste svoje plodove ubrali u optimalnom stanju zrelosti (tzv. tehnološka zrelost) treba ih pravilno uskladištiti kako bi što dulje očuvali kvalitetu. Pored održavanja optimalne temperature i vlažnosti u skladištu (podrumu) za čuvanje plodova od neophodne je važnosti sadržaj kalcija. U nedostatku kalcija plodovi brzo propadaju čak i kad su zadovoljeni uvjeti skladištenja. Kako biste svojim jabukama osigurali dovoljnu količinu kalcija, potrebno je plodove nakon berbe potopiti u otopinu bogatu kalcijem. Recept za pripremu takve otopine je poprilično jednostavan.

Potrebno je:

10 litara vode
400 g kalcijeva klorida
20 g vinobrana
10 ml ovlaživača

Tretman jabuka

Jabuke se potope u otopinu na nekoliko minuta (plivaju jer su lakše od vode pa ih je dobro potisnuti prema dolje) i zatim bez brisanja poslože u drvene sanduke. Uloga vinobrana je da s kožice ploda ukloni gljivice koje uzrokuju truljenje, pa je već potapanje u otopinu samo s vinobranom opravdana.
Ovlaživač uklanja masno-voštanu prevlaku s ploda i omogućava bolje prianjanje otopine. Priprema otopine je jednostavna, a sastojci su jeftini, što je i dodatna prednost.

Umjesto ovakve otopine na tržištu ima i gotovih pripravaka kao npr. ProcalCalcinit i sl.
Važno je napomenuti da na skladištenje stavljamo što zdravije i neoštećene jabuke.
Prilikom skladištenja nastavlja se dozrijevanje plodova, a mogu započeti i procesi raspadanja i truleži, pa je preporuka povremeno pregledavati, te odvajati trule plodove.
/ Anica Benger, dipl.ing.polj.