Dohranjivanje jabuka i bresaka gnojivima

Vaš Voćnjak – gnojidba jabuke i breskve

Jabuka

Jabuka se većinom uzgaja bez navodnjavanja, ali se sve više usjevi navodnjavaju sustavom kap po kap. Osnovnu gnojidbu granuliranim gnojivima obavite u dvije faze: u jesen i proljeće YaraMila proizvodima ili u jednom prohodu u rano proljeće. Ukupno primijenjena količina gnojiva treba biti 450-600 kg jer su Yara gnojiva izrazito djelotvorna.

Navodnjavate li usjeve sustavom kap po kap, nakon osnovne startne gnojidbe (umanjene za 40%), možete primijeniti vodotopiva gnojiva FerticareT u vegetaciji od 150-200 kg/ha. Mnoge sorte imaju specifične zahtjeve prema odnosu hranjiva i njihovoj količini. Višak dušika izravno utječe na kvalitetu, a važno je imati optimalan intenzivni porast i razvoj plodova.

Fosfor je važan za prinos i kvalitetu i potrebno je 60-70 kg/ha dostupnog P2O5 za prinos od 40-50 mt/ha. Fosfor se prilično ujednačeno prihvaća te treba biti dostupan tijekom vegetacije.

Kalij je važan za kvalitetu, unosi se najmanje 150 kg/ha K2O, ovisno o sadržaju K2O po analizi plodnosti. Prinos od 50 mt/ha iznosi 220-300 kg/ha K2O.

Za osnovnu startnu gnojidbu i prihranu granuliranim proizvodima savjetuje se koristiti gnojiva s kalijem u obliku sulfata, YaraMilaT Cropcare.

Treba istaknuti veliku važnost kalcija-Ca, koji je najvažniji za skladištenje i koji će spriječiti pojave gorkih pjega. Vrhunsko rješenje su YaraLiva Nitrabor i Tropicote (granulirani proizvodi), Calcinit (preko sustava kap po kap) i YaraVita Frutrel i Stopit kao folijarni proizvodi s kalcijem. Potreba za magnezijem-Mg je 30-60 kg/ha MgO, sadržavaju ga YaraMilaT i KristaT Mg proizvodi. Od mikroelemenata važni su bor-B, mangan-Mn, željezo-Fe, cink-Zn, bakar-Cu, molibden-Mo, te se tehnologija ishrane temelji na osiguravanju svih hranjiva.

U tablici o tehnologiji ishrane navode se vodotopiva gnojiva FerticareT. Izaberite jedan od proizvoda i programa.

Preporučeni proizvodi:

Osnovna gnojidba u jesen: YaraMilaT 7-12-25, 7-20-28, 8-24-24, Cropcare 8-11-23.

Startna gnojidba u rano proljeće: YaraMilaT Cropcare 8-11-23, 11-11-21.

Prihrana kalcijem i dušikom: YaraLivaT Calcinit, Nitrabor ili Tropicote.

Prihrana kalijem i dušikom: granule UnikaT Kali, KristaT K Plus, KristaT SOP.

Vodotopiva gnojiva: KristalonT ili FerticareT.

Prihrana magnezijem: Krista MaG ili Krista MgS.

Folijarna prihrana: YaraVitaT Frutrel (sadržava N,P 2 O 5 ,CaO,MgO,SO 3 ,Zn,B). YaraVitaT Bortrac (bor), YaraVitaT Stopit (kalcij), a obratite pozornost ostalim YaraVitaT proizvodima ako je zbog manjka potrebno dodati pojedina č ne mikroelemente, Mn, Fe, Cu, Mo. FerticareT 14-11-25 u dozi 3-5 kg/ha primjenjuju se u folijarnim tretmanima tijekom cijele vegetacije. Albatros folijarna gnojiva primjenjuju se u folijarnim tretmanima tijekom cijele vegetacije.

– Folijarna gnojiva mogu se primjenjivati s pesticidima.

Tehnologija ishrane jabuke u kg/ha po fazama razvoja:

Breskva

Osnovnu startnu gnojidbu bresaka granuliranim gnojivima obavite u dvije faze: u jesen i proljeće YaraMila proizvodima ili u jednom prohodu u rano proljeće. Ukupno primijenjena količina gnojiva treba biti 300-500 kg jer su Yara gnojiva vrlo djelotvorna.

Mnoge sorte imaju specifične zahtjeve prema odnosu i količini hranjiva. Višak dušika izravno utječe na kvalitetu, važno je imati optimalan intenzivan porast i razvoj plodova. Breskva zahtijeva od 80 do 150 kg/ha č istog N, ovisno o potencijalu nasada i visini prinosa.

Fosfor je važan za prinos i kvalitetu i potrebno je 40-50 kg/ha dostupnog P 2O5 . Fosfor se prilično ujednačeno prihvaća i treba biti dostupan tijekom vegetacije.

Kalij je važan za kvalitetu, unosi se najmanje 100 kg/ha K2O ovisno o sadržaju K2O po analizi plodnosti.

Za osnovnu startnu gnojidbu i prihrane granuliranim proizvodima treba koristiti gnojiva s kalijem u obliku sulfata, YaraMila Cropcare. Treba istaknuti važnost kalcija-Ca. Vrhunsko rješenje su YaraLiva Nitrabor i Tropicote (granulirani proizvodi), Calcinit (preko sustava kap po kap). Potreba za magnezijem-Mg je 35 kg/ha MgO, sadržavaju ga YaraMila i Krista Mg proizvodi.

Od mikroelemenata važni su bor-B, mangan-Mn, željezo-Fe, cink-Zn, bakar-Cu, molibden-Mo, te se tehnologija ishrane temelji na osiguravanju svih hranjiva.

Preporučeni proizvodi:

Osnovna gnojidba u jesen: YaraMilaT 7-12-25, 7-20-28, 8-24-24, Cropcare 8-11-23.

Startna gnojidba u rano proljeće: YaraMilaT Cropcare 8-11-23, 11-11-21.

Prihrana kalcijem i dušikom: YaraLivaT Calcinit, Nitrabor ili Tropicote.

Prihrana kalijem i dušikom: UnikaT Kali.

Prihrana magnezijem: KristaT MaG ili KristaTMgS.

Folijarna prihrana: FerticareT 14-11-25 u dozi 3-5 kg/ha primjenjuju se u folijarnim tretmanima tijekom cijele vegetacije.

– Folijarna gnojiva mogu se primjenjivati s pesticidima.

Tehnologija ishrane breskve u kg/ha po fazama razvoja: